Nem elírás, valóban rém, s nem krém eme leves neve, mivel első pillantásra rémes a kinézete. Mondhatni, főzelékszerű. Viszont finom és laktató! :)

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg sárgaborsó
  • 1/2 kg krumpli (Jó, nevezhetjük burgonyának is, úgy hivatalosabb.)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 db kisebb méretű répa
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 4-5 kis kocka füstölt szalonna (A bőre is elég, az a lényeg. Ha épp nincs otthon, helyettesíthető füstölt sonkával is.)
  • 2-3 karika erős paprika
  • gulyás krém (Esetleg piros arany is jó helyette.)
  • őrölt bors
  • őrölt paprika

Elkészítés:

A sárgaborsót elfelejtetted beáztatni reggel, így erre most már nincs időd. Megmosod, leszűröd egy tésztaszűrővel a vizet róla, beöntöd a fazékba, és felengeded kb. 3 liter tiszta vízzel. Beledobálod a megpucolt, apróra felvagdalt zöldségeket és a füstölt szalonna kockákat. Találomra belenyomsz némi gulyáskrémet, mert épp az van a polcon a szemed előtt, majd eszedbe jut, hogy nem ártana fűszereket is használni. Megsózod, megborsozod, beszórod csemege paprikával is, hogy legyen némi színe, és véletlenül se hasonlítson semmilyen általad eddig ismert sárgaborsós ételre.

Ezután főzöd, jó sokáig (közepes lángon kb. 1 óra). Néha kevergeted, hogy ne unatkozz. Amikor főzelékszerűvé válik, felöntöd fél liter vízzel, és megkóstolod. Megállapítod, hogy lassan végre puhulni kezdett a sárgaborsó, viszont a felöntés miatt után kell sózni a kaját. Megteszed, főzöd még egy kicsit nagy lángon, mert már eleged van belőle (kb. negyed óra), majd késznek nyilvánítod és lezárod, hagyod hűlni.

Amikor 10-15 perc múlva újra kimerészkedsz a konyhába és megtekinted művedet, döbbenten nézed, hogy a nyamvadék sárgaborsó szinte teljesen beszívta a vizet, krémszerű állaga van, így mégiscsak főzelék jellegű lett, egészen jól megáll benne a merőkanál. Vállat vonsz, szedsz belőle a tányérodra és jóízűen belapátolod. (Diszítheted petrezselyem zölddel tálaláskor, de az sem segít a kinézetén. Viszont tényleg finom.)

Jó étvágyat!  :)

Könyvem: Viharpárduc

Megtetszett valami?

Ha vinnéd a honlapodra vagy feldolgoznád hangzó anyagként,
akkor kérlek, olvasd el ezt >jogvédett tartalmak