9 éves korom tartok papagájokat - ez a szerelem már örök, immár elképzelni sem tudnám az életemet a tollasok nélkül. Sok ismeretre tettem szert a gondozásukkal kapcsolatban, és számtalan dolgot tanultam ezektől az agyafúrt csőrös kis lényektől az évek során. Ez a részleg néhány tanácsot, gondozási leírást tartalmaz kezdő papagájtartóknak, a későbbiekben majd bővül a tervek szerint...

papagájtartás

Mielőtt madarat vennél...

Jól átgondoltam?

Ha madártartásra adod a fejed, nem árt tisztában lenned pár alapvető dologgal. Ezek egyike, hogy a díszmadár nem dísztárgy! Gondozást, törődést, foglalkozást igényel, méghozzá nem is keveset. Egyénisége van, meg tud sértődni, depresszióba tud esni, képes örülni vagy bánkódni stb. És többnyire – fajtájától függően – hangos, zajos, szemetelős teremtmény... Szóval ha csendre, békére és nyugalomra vágysz, tarts halakat inkább! :)

Amennyiben mégis madarat szeretnél, a kiválasztásnál elsődleges szempont, hogy mekkora saját magad és családod (és olykor a szomszédaid) tűrőképessége. Komolyan.

Nézz körbe, milyen fajták vannak a számodra elérhető áron és ezeknek milyen jellemzőik és igényeik vannak – ebben segítséget nyújtanak az egyes fajok gondozásáról kiadott könyvek és az internet is. Népszerű fajtának számítanak a kisebb testű madarak, amelyeket könnyű lakásban tartani. Ez persze nem azt jelenti, hogy őket nem kell odaadóan, sok türelemmel és kellő figyelemmel nevelni.


A legnépszerűbb és legelterjedtebb fajták

Milyet és mi alapján válasszak?

- pinty (számos alfaja van, a zebrapinty minden állatkereskedésben kapható)
- kanári (hagyományos sárga és vörös színváltozat is kapható az állatkereskedésekben)
- hullámos papagáj (rengeteg színváltozatot tenyésztettek ki az eredeti vadzöld mellett)
- rózsásfejű törpepapagáj
- nimfa papagáj (meglehetősen hangos tud lenni olykor...)
- rozella (gyönyörű, de kissé kényesebb fajta, inkább gyakorlott madártartóknak való)

Szinte minden madár megszelídíthető, így nem nagy fáradtság kiengedni a kalitkájából minden nap. Ilyenkor ne hagyd egyedül, mert ha esetleg balesetet szenved, akkor nem tudsz rajta segíteni. Egy idő után általában magától visszamegy (ha megéhezik vagy megunja a röpködést), de azért jóval egyszerűbb, ha megszelídíted és az ujjadra ültetve bármikor be tudod őt rakni a helyére.
Arról gondoskodj, hogy ne ütközhessen olyan tárgyba, amivel megsebezheti magát, amibe beleakadhat, vagy amit leverhet.

A fentebb felsorolt fajok mind magevők, de rendszeresen igénylik a gyümölcsöt, zöldséget és a szépiát, ami kalciumforrás és csőrkoptató is egyben. Az ivóvizet naponta kell cserélni, és tanácsos beszerezni egy madármedencét, hogy fürödhessen a tollas. A kalitkát többnyire elég hetente egyszer takarítani, illetve jobban piszkoló papagájfajoknál vagy több madár esetén többször. Azonban a kalitka körül... Nahát, ott bizony folyamatosan takarítani kell.

Valamennyi szeret közösségben élni, ezért ha a madaradnak nincs társa és sikeresen megszelídíted, téged fog társnak tekinteni, hozzád ragaszkodik majd. Viszont ha nincs elég időd foglalkozni vele, mindenképp vegyél mellé egy másik madarat, mert a magányt rosszul viseli, akár bele is betegedhet! Borzasztó látvány egy saját tollát tépkedő, különféle kényszermozgásokat végző, pszichésen sérült madárka.


Hol fogom elhelyezni?

Mi a jó a madárnak?

Figyelembe kell venned, hogy a lakásban hol tudod elhelyezni a madarad és hogy mennyire vagy érzékeny a hangjára. Az sem mellékes, hogy napjainkban egyre többen allergiások a madártollra.

Madarad lakhelyét olyan helyre tedd, ahol nem tűz a nap, de világos van. Lehetőleg legyen olyan zug, ahol biztonságban érezheti magát (fal mellé célszerű tenni). Az ideális magasság a kalitka elhelyezésénél mell-, illetve szemmagasság. Ennek két előnye van: nem fogja magát veszélyben érezni (a madarak nem szeretik, ha a „fejük fölött” zajlanak az események), azonkívül te is jobban hozzáférsz.

Amennyiben van kutyád, macskád, görényed, bármi egyéb háziállatod, olyan helyre kell tenned a madarat, ahol nem kerülhet közeli kapcsolatba velük. Számos történet kering olyan húsevő – vagyis eredetileg ragadozó – házi kedvencekről, amelyek évekig békében megvoltak a papagájjal, kanárival, akár a fejükön is sétálhatott a madár. Aztán egy napon a gazdi hazatérve már csak a véres tollakat találta... A ragadozó ösztön bármikor a felszínre törhet a leglustább és legbékésebb macskában-kutyában stb. is!


Milyen kalitkát vegyek?

Ne a trendet kövesd és ne a kalitkagyártók téveszméit!

A rendszeres reptetés ellenére is fontos, hogy madarad tágas kalitkában élhessen, hiszen a nap egy részét benn tölti. A kalitka ne legyen különleges formájú (pl. pagoda) vagy díszes, mert ezek nem praktikusak, inkább kényelmetlenek, sőt olykor balesetveszélyesek lehetnek számára.

A kalitka mindig a madarak fajtájától és számától függ. Egy kisebb testű madár számára a legjobb, ha olyan kalitkát vásárolsz, amiben legalább három ülőrúd elfér, egymástól viszonylag nagyobb távolságban és a kalicka alján is van elég helye. Praktikus megoldás a röpde is, de ezt sajnos lakásban nehezebb megoldani, inkább kertes házaknál kivitelezhető, azonban ott is fontos a megtervezett, télen fűthető, tágas tér.


Hol vásároljam meg az állatot?

Felejtsd el a boltot a plázában!

A madarat legjobb a tenyésztőtől beszerezni, mert ott első kézből kapsz róla információkat fióka korától kezdve, valamint szakszerű tanácsokat a gondozásával és táplálásával kapcsolatban. Ha egy állatkereskedésben vásárolod az állatot, szánj rá időt: figyeld meg a viselkedését, küllemét. Amennyiben a madár élénk, mozgékony, a szeme és az orrnyílásai tiszták, kíváncsian nézelődik, akkor valószínűleg egészséges. Ha felborzolt tollazattal gubbaszt a rúdon, fejét lógatja, vagy nehezen, zihálva lélegzik, akkor valószínűleg beteg. Ilyen esetben szólj az eladóknak.


Tetszik, nem tetszik? Mondd el a véleményed Te is!

Könyvem: Viharpárduc

Megtetszett valami?

Ha vinnéd a honlapodra vagy feldolgoznád hangzó anyagként,
akkor kérlek, olvasd el ezt >jogvédett tartalmak