2009-2014 között az achát csiga (más néven afrikai óriáscsiga) tartók népes táborát gyarapítottam. Talán nem is gondolnád, de bizony sok csigás gazdi van hazánkban is. Bár ezek a puhatestű állatok nem tartoznak a simogatható vagy trükkökre tanítható élőlények közé, de érdekes dolog lassú és fura világukba, különös szokásaikba bepillantást nyerni. Az achát csigák tartása és gondozása nem túl bonyolult, az alábbiakban megpróbáltam összeszedni az alapokat.

csigatartás 

Achát csiga tartása és gondozása

Mi kell hozzá?

- Terrárium (akkora, amekkorában egy húszcentis állat meg tud kényelmesen fordulni és van tere mozogni)
- Terrárium fedő szellőző lyukakkal (Megteszi egy műanyag lap is, de kellően szilárd legyen, hogy ne hajoljon meg majd a felnőtt állat súlya alatt sem)
- Kókuszföld (Oázisban kapható, félévente illik cserélni. Élősködő- és vegyszermentes, a mellé csomagolt műtrágyát NE rakd a földbe, használd el a virágokhoz.)
- Cserép vagy hasonló (megteszi egy sima virágcserép, amit az oldalára fordítva teszel be úgy, hogy ne tudjon dülöngélni, ebben fog aludni őkelme. Célszerű félig a földbe ágyazni a későbbi önkéntes költöztetések ellen.)
- Szépiacsont (A házhoz kalciumforrásra van szüksége az állatnak, ezt folyamatosan biztosítani kell)
- Növényspriccelő
- Csiga :)


Etetés, itatás

Mi az, ami adható a csigáknak?

Zöldség és gyümölcs akkora mennyiségben, amit 12 órán belül el tud fogyasztani. Jó alaposan moss meg mindent, mielőtt beraknád - egyrészt az esetleges kosz eltávolítása, másrészt a szükséges nedvesség biztosítása miatt. A maradékot távolítsd el mindig. Kedvencek a saláta és uborka, valamint a lédús gyümölcsöket preferálják, de nem túl válogatósak. A brokkolit nálam nem szerették :)

Ha kedveskedni akarsz neki, adhatsz csigucinak sört is, ám óvatosan! Csak annyit önts valami kis tálkába, amennyibe nem tud belefulladni!
(A csigák nem tudnak ellenállni a sörnek, vidéken sörcsapdával irtják a meztelen csigákat - leásnak egy poharat a földbe, aljára sört öntenek, csiga belemegy és megfullad.) Amúgy nem kell neki külön inni adni, a vizet a kajával veszi fel, ezért kell kicsit vizesen adni neki.


Párásítás, fürdetés

Pancsol a csiga

Afrikai óriáscsigáról van szó, amely az afrikai dzsungelek aljnövényzetében él eredetileg. Tehát a páradús, meleg környezetet kedveli, és nem bírja a tűző napot, inkább félhomály párti. A nagy nyári melegben a spricnivel néha szórjuk körbe a terrárium falait, hogy biztosítsuk a párát és a kellő nedvességet - imádják lenyalni a vizet az üvegről...
Emellett rendszeresen fürdessük meg őket langyos vízben, vagy legalább biztosítsunk egy lapos tálkát, amelyben meg tudnak mártózni időnként. Arra ügyeljünk, hogy a tálka ne tudjon felborulni, és természetesen időnként cseréljük benne a vizet.

Köszönettel tartozom Klein Andreának, amiért felhívta a figyelmemet rá, hogy korábban tévesen szerepelt a honlapon a csigák légzésvel kapcsolatos leírás. (Kezdő csigatartóként lelkesen összeolvastam jópár weboldalt, és sajnos hibás információkat sikerült begyűjtenem erre vonatkozóan.) Helyesen tehát: az achát csigák a tüdőscsigák rendjébe tartoznak, s ennek megfelelően tüdővel lélegeznek.


Mit ne csinálj?

Amit TILOS

- Erővel leszedni a csigát az üvegről.
Tilos a házánál fogva húzni, mivel benne van zsigerzacskója - azaz a létfontosságú szervei. Ha rácuppan az üvegre nagy korában, igen komoly tapadásra képes, ergo az erőszakos lerángatásával kitéped a beleit és meghal.
- Fűszeres kajákat, emberi ételeket adni.
A só nedvességmegkötő, ezért halálosan szeretik... De a többi fűszer sem tesz jót nekik, miként a zsíros ételek sem. Szóval a pacalpörköltöt pakold csak a saját gyomrodba, és ne kísérletezz ilyesmikkel!
- 12 óránál tovább hagyni a terráriumban bármilyen kaját, kajamaradékot.
12 órán túl megkezdődik a rothadás és ezzel az élősködők szaporodása. Baromi nehéz megszabadulni tőlük, mivel a csiga testére tapadnak, őt meg ugye nehéz fürdetni, főleg ha ilyenkor behúzódik a házába. A terrárium teljes átmosása és földcseréje sem kellemes... Szóval SOSE HAGYJ maradékot a terráriumban!


Sérülés esetén

Ha baj van

Ha rosszkor nyúlkáltál a terráriumba, és őkelme lepottyant a tetőről a földre, előfordulhat, hogy megsérült a háza. Amennyiben nem súlyos a dolog, némi extra szépia segítségével rendbehozza.


Tetszik, nem tetszik? Mondd el a véleményed Te is!

Könyvem: Viharpárduc

Megtetszett valami?

Ha vinnéd a honlapodra vagy feldolgoznád hangzó anyagként,
akkor kérlek, olvasd el ezt >jogvédett tartalmak