Basella rubra – ehető malabár spenót 16 cm-es cserépben, 70 cm magas

Saját szaporítású malabár spenót eladó, egy cserépben két erős, gyökeres csemete, U alakú bambusz karóval. Rendkívül fényigényes, a tűző napon fejlődik legjobban és lesz igazán szép színes a levélzete. Imádja a vizet, a párát, a meleget, az az ideális számára, ha mindig nyirkos a földje (de nem tocsog a vízben).

Baromi gyorsan fejlődik, úgyhogy sok tápanyagra van szüksége, de ha nem csak dísznek szeretnéd tartani, hanem fogyasztásra is, akkor ügyelni kell rá, hogy a tápban ugyanannyi legyen a nitrogén, mint a foszfor és kálium. Ha túl sok nitrogént kap, a leveleiben elraktározza a nitrátot, ami nem egészséges annyira az emberi /állati szervezet számára. Én a Substral virágzó növényekhez való (vörös) táprúdját ajánlom, abban azonos az NPK arány.

Mindenképp támkaróra van szüksége, futónövény. Ahogy idősödik, egyre nagyobb leveleket hoz, de amúgy a levelei már most fél tenyérnyiek. Szaporítani könnyű: ha rózsaszínű magjai mélylila-fekete színűre váltanak, akkor érettek, és lehet vetni. De a levágott zsenge levélnyél is többnyire jól megered, gyökereztethető.

Fogyasztási célú felhasználás: lehet belőle levest, salátát, főzeléket készíteni, a neten több receptet találsz. A fiatalabb leveleket és frissebb hajtásokat szokás felhasználni, annak finomabb az íze. Vastartalma miatt vérszegényeknek kifejezetten ajánlott.

Ár: 1000 Ft

Könyvem: Viharpárduc

Megtetszett valami?

Ha vinnéd a honlapodra vagy feldolgoznád hangzó anyagként,
akkor kérlek, olvasd el ezt >jogvédett tartalmak