Párom receptje, először Karácsonyra készítette el ezt az ételt, "juszt se tradícionális ünnepi kaja lesz!" felkiáltással. Nem bántam. :) Az viszont tény, hogy nem a gyorsan elkészíthető, egyszerű étkek közé tartozik... Én a macerás kategóriába sorolom.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg vaddisznó comb
  • 1 kg burgonya
  • 10-15 szem aszalt szilva (+10 szem a tálaláshoz)
  • 3-4 db tojás
  • 2 db sárgarépa
  • 1 szál petrezselyem (ha nincs friss, lehet egy maréknyi szárított is)
  • 1 szál zeller
  • 1 db kisebb karalábé
  • 1 db mandarin (a tálaláshoz)
  • 10-15 dgk trappista sajt
  • 2-3 dkg zsemlemorzsa
  • 1/2 l félszáraz vagy száraz vörösbor
  • vaj vagy sütőmargarin
  • bors
  • szerecsendió
  • kakukkfű (nem kell belőle sok)
  • 2-3 db babérlevél
  • húsvarró tű, cérna

Elkészítés:

A vaddisznó combot egészben jól bedörzsöljük sóval, borssal, majd egy éles, hegyes késsel óvatosan felszúrjuk, és beletöltjük a durvára darabolt aszalt szilvát. A nyílást bevarrjuk, a húst páclébe helyezzük és 24-48 órára berakjuk a hűtőbe.

A páclé: Sárgarépa, petrezselyem gyökér, zeller, karalábé apróra vagdalva, kakukkfű és babérlevél, felöntve az egész vörösborral.

Ha a pácolás megvolt, erős lángon pirítsuk meg a vadcoca mindkét oldalát, így kap egy "kérget" a hús, és a benne lévő töltelék, az ízanyagok nem sülnek ki belőle. A pirítást követően a páclével együtt tegyük a sütőbe és folyamatosan locsolgatva süssük meg.

A köret: Főzzük meg a burgonyát héjában, majd hámozzuk meg és vágjuk karikára. A tojásokat válasszuk szét: a sárgájába keverjünk sót, borsot, szerecsendiót, majd keverjük össze a krumpli karikákkal. Reszeljünk a tetejére sajtot, és megint keverjük át. Érdemes kézzel kevergetni, hogy, hogy ne törjön össze a krumpli. A fehérjét verjük kemény habbá, adjuk hozzá és még egyszer keverjük át az egészet. Vajazzuk ki a tepsit vagy jénai tálat, szórjuk meg zsemlemorzsával, és helyezzük bele a masszát. A tetejére reszeljük rá a maradék sajtot, aztán süssük készre a sütőben. Ha ügyesek voltunk, szépen megpirul.

Tálalás: Szeleteljük fel a vaddisznó sültet, és egyik oldalán díszitsük asztalt szilvával, másik oldalán a megpucolt mandarin gerezdekkel a tálat.

Jó étvágyat!

Könyvem: Viharpárduc

Megtetszett valami?

Ha vinnéd a honlapodra vagy feldolgoznád hangzó anyagként,
akkor kérlek, olvasd el ezt >jogvédett tartalmak